Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας (ΕΦ.Α.ΚΕΡ.) είναι περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Aθλητισμού με αρμοδιότητα σε όλη τη διοικητική περιφέρεια της Κέρκυρας (Κέρκυρα, Παξοί, Διαπόντια Νησιά). Κατά συνέπεια, σ΄αυτήν υπάγονται όλα τα μνημεία (μεμονωμένα ή προστατευόμενοι οικισμοί) προϊστορικής - κλασικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας το σημαντικότατο ιστορικό κέντρο της πόλης -κηρυγμένο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς απο την Unesco- στο σύνολό του και φυσικά το Μουσείο Αντιβουνιώτισσας.
Περισσότερες πληροφορίες:
Προϊσταμένη: Διαμάντω Ρηγάκου, Αρχαιολόγος
Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας
Παλαιό Φρούριο, 49 100 Κέρκυρα
(τηλ. +30 26610 38313, 48310)
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.antivouniotissamuseum.gr
Οργανωμένοι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι - μόνιμες
εκθέσεις* βυζαντινής & μεταβυζαντινής περιόδου.
1.Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας (Αρχαιολογικός Χώρος)
https://www.antivouniotissamuseum.gr/el/21-eba#sigProGalleria8e6d7ca453
https://www.antivouniotissamuseum.gr/el/21-eba#sigProGalleria5407cb601c
1.1 Βυζαντινή Συλλογή Κέρκυρας (Μόνιμη Έκθεση)
https://www.antivouniotissamuseum.gr/el/21-eba#sigProGalleria6842a4677d
1.2 Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου
https://www.antivouniotissamuseum.gr/el/21-eba#sigProGalleria66e23300ab
Ο μνημειακών διαστάσεων ναός του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ναούς της Κέρκυρας. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του οχυρού και αποτελεί κτίσμα της περιόδου της Αγγλικής Προστασίας των Επτανήσων (1815-1864). Οι εργασίες οικοδόμησής του ξεκίνησαν το 1840 σε σχέδια του Άγγλου στρατιωτικού αρχιτέκτονα Emmett, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι θρησκευτικές ανάγκες της Αγγλικής Φρουράς. Μορφολογικά, ο ναός ανήκει στο λεγόμενο «Γεωργιανό ρυθμό», αρχιτεκτονικό ρεύμα νεοκλασικού τύπου, που επικρατούσε ήδη στην Αγγλία κατά την περίοδο εκείνη.
Με την αποχώρηση των Άγγλων και την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (21 Μαΐου 1864), ο ναός, όπως και οι Στρατώνες του Φρουρίου, περιέρχονται στη δικαιοδοσία του Αρχηγείου του Στρατού των Επτανήσων. Στη συνέχεια ο έως τότε αγγλικανικός ναός μετατρέπεται σε ορθόδοξο, για να εκκλησιάζονται σε αυτόν οι οπλίτες του Ελληνικού Στρατού. Για την μετατροπή αυτή η γνωστή κερκυραϊκή οικογένεια Βούλγαρι δωρίζει το 1864 στον Άγιο Γεώργιο το λίθινο τέμπλο, που προέρχεται από τον οικογενειακό κτητορικό ναό του αγίου Σπυρίδωνα της πόλης με όλες τις εικόνες του. Για τον ίδιο λόγο πολλές εκκλησίες της πόλης αλλά και της υπαίθρου δωρίζουν εικόνες και άλλα ιερά αντικείμενα. Τα εγκαίνια του ορθόδοξου πλέον ναού τελούνται σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στις 21 Μαΐου του 1865 από τον τότε μητροπολίτη Κέρκυρας Αθανάσιο Πολίτη και ταυτόχρονα η εκκλησία αφιερώνεται στον άγιο Γεώργιο, προστάτη του Πεζικού.
Η αρχική εσωτερική δομή του ναού έχει αλλοιωθεί λόγω των καταστροφών που υπέστη κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου πολέμου και ειδικότερα κατά τους βομβαρδίσμούς της Κέρκυρας το 1941, το 1943 και το 1944. Εσωτερικά χωριζόταν σε τρία μέρη με διπλή σειρά σιδηρόχυτων κιόνων (τρίκλιτη βασιλική), στους οποίους στηριζόταν υπερώο που εκτεινόταν στις τρεις πλευρές του κτιρίου (σε σχήμα Π), ενώ σήμερα ο εσωτερικός χώρος είναι ενιαίος (μονόκλιτος). Στο τέμπλο σώζονται ορισμένες από τις αρχικές εικόνες του ναού, που αποδίδονται στον μεγάλο ζωγράφο του 17ου αιώνα Εμμανουήλ Τζάνε, αλλά και νεώτερα ζωγραφικά έργα.
Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ο Άγιος Γεώργιος άρχισε πάλι να λειτουργεί, αφού επισκευάστηκε με τη φροντίδα κυρίως της Εκκλησίας της Κέρκυρας αλλά και της Σχολής Έφεδρων Αξιωματικών, που εγκαταστάθηκε για ένα διάστημα στο Παλαιό Φρούριο. Αργότερα, ο ναός, όπως και όλο το μνημειακό συγκρότημα του Παλαιού Φρουρίου, περνά στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα στην αρμοδιότητα της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Σήμερα, με την ευθύνη της Εφορείας τελείται στο ναό η Θεία Λειτουργία σε συγκεκριμένες ημέρες κατά τη διάρκεια του έτους αλλά και οργανώνονται περιοδικές αρχαιολογικές εκθέσεις θρησκευτικής τέχνης και μουσικές ή άλλες εκδηλώσεις, απόλυτα συμβατές με την ιερότητα του χώρου.
1.3 Πωλητήριο
https://www.antivouniotissamuseum.gr/el/21-eba#sigProGalleria2c681a2554
2. Αρχαιολογικός Περίπατος στην Παλαιόπολη
(Δίκτυο επισκέψιμων μνημείων - Αρχαιολογικών Χώρων)
3. Βυζαντινό Φρούριο "Αγγελόκαστρο" (Αρχαιολογικός Χώρος)
https://www.antivouniotissamuseum.gr/el/21-eba#sigProGalleria4d4b18d6c5
*Επικοινωνήστε με την ΕΦΑ Κέρκυρας για τα ακριβή ωράρια λειτουργίας.