GreekItalian - ItalyEnglish (United Kingdom)

Concarde22

Αντιβουνιώτισσα
Μνημείο-Ναός-Μουσείο

O ναός αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο «Κυρά Αντιβουνιώτισσα», αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα εκκλησιαστικά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας και βρισκόταν ήδη σε λειτουργία  από τον 15ο αιώνα. Είναι το αρχαιότερο, πληρέστερο και καλύτερα διατηρημένο παράδειγμα «Επτανησιακής Βασιλικής». Μετά τις αναστηλωτικές επεμβάσεις στο μνημείο τα έτη 1984, 1994 και 1999-2000 καθώς και την ολοκλήρωση του μουσειολογικού προγράμματος, στην Αντιβουνιώτισσα εκτίθεται μόνιμα πλούσια και σημαντική συλλογή φορητών εικόνων και κειμηλίων. Η συλλογή περιλαμβάνει σημαντικά έργα επωνύμων και ανωνύμων καλλιτεχνών, από τον 15ο αιώνα έως και τον 20ο αιώνα και αντιπροσωπεύει  πλήρως έξι αιώνες   θρησκευτικής καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας στην Κέρκυρα αλλά και  τα Επτάνησα. Περισσότερα...

 

 

Οδηγός
Ο πλήρης οδηγός του Μουσείου

Κτήτορες-Δωρητές

Ο ναός της Αντιβουνιώτισσας ήταν ιδιωτικός. Το 1979 οι κερκυραϊκές  κτητορικές  οικογένειες Μυλωνοπούλου, Ριζικάρη και Σκάρπα  δωρίζουν στο ελληνικό κράτος το συγκρότημα της Αντιβουνιώτισσας με  τα πλούσια κινητά του εξαρτήματα (εικόνες, κειμήλια κ.ά.) με τον όρο να λειτουργήσει και ως μουσείο. Ο ναός - μουσείο εγκαινιάστηκε για πρώτη  φορά το 1984 από την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, τότε Υπουργό Πολιτισμού. Η Αντιβουνιώτισσα δεν έχασε ποτέ το λατρευτικό της  χαρακτήρα και  λειτουργείται δύο φορές το χρόνο σε Θεομητορικές εορτές, στις 26 Δεκεμβρίου και στις 23 Αυγούστου. Αποτελεί τη μοναδική περίπτωση «ναού και μαζί μουσείου» στην  Ελλάδα, συνδυάζοντας αρμονικότατα τις δύο  λειτουργίες στον ίδιο μνημειακό χώρο.

kyra_antivouniotissa

Διακρίσεις
Τιμώμενο μουσείο

Τιμώμενο μουσείο από το ελληνικό τμήμα ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 18 Μαΐου 2010 που είχε θέμα «Μουσεία για την αρμονική συνύπαρξη».

Ωράριο Λειτουργίας

Τρίτη: Κλειστό
Τετάρτη-Δευτέρα: 08:30-16:00

Το μουσείο παραμένει κλειστό στις 25/12, 01/01, 25/03, 01/05 και την Κυριακή του Πάσχα.

Πωλητήριο

Στο πωλητήριο του Μουσείου διατίθενται αρχαιολογικοί οδηγοί και κατάλογοι εκθέσεων, αντικείμενα και άλλα είδη με διακοσμητικά θέματα εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου, CD βυζαντινής μουσικής, βίντεο αρχαιολογικού περιεχομένου.

Newsletter
Ενημερωθείτε για τα νέα του Μουσείου

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα σας αποστέλλεται ενημερωτικό email

Μετάφραση Oδηγού και ιστότοπου: για την ιταλική γλώσσα: Patrizia Villani, για την αγγλική γλώσσα: Deborah Brown-Kazazis.

Πληροφορίες

Τιμές Εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 4 ευρώ
Μειωμένο: 2 ευρώ (για επισκέπτες άνω των 65 ετών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για φοιτητές από χώρες μη μέλη της Ε.Ε.)

Ελεύθερη είσοδο δικαιούνται: όλοι οι νέοι μέχρι 18 ετών, φοιτητές χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάτοχοι δελτίου ελεύθερης εισόδου, οι κάτοχοι της Κάρτας Πολιτισμού, οι δημοσιογράφοι, οι ξεναγοί, οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία, τα μέλη του ICOM και του ICOMOS, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες τις εξής ημέρες:
-6 Μαρτίου (μνήμη Μελίνας Μερκούρη)

-18 Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων)

-18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)

-5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)

-το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

-27 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού)

-26 Δεκεμβρίου & 23 Αυγούστου ημέρες τέλεσης της Θείας Λειτουργίας.


Δελτίο ελευθέρας εισόδου

Δελτίο ελευθέρας εισόδου τριετούς διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης δικαιούνται μεταξύ άλλων οι πτυχιούχοι των Σχολών Αρχιτεκτονικής και των αρχαιολογικών και ιστορικών τμημάτων Φιλοσοφικών Σχολών, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα μέλη του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Για την απόκτηση δελτίου ελευθέρας εισόδου απευθυνθείτε στην ΕΦΑ Κέρκυρας.

Δικαίωμα φωτογράφησης / βιντεοσκόπησης

Η φωτογράφηση χωρίς φλας και η βιντεοσκόπηση των εξωτερικών χώρων και των εκθέσεων του Μουσείου επιτρέπεται δωρεάν, εφόσον οι φωτογραφίες δεν χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς σκοπούς.
Για πραγματοποίηση επαγγελματικής φωτογράφησης, κινηματογράφησης ή βιντεοσκόπησης στο Μουσείο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς απαιτείται η έκδοση άδειας. Για περαιτέρω απευθυνθείτε στην ΕΦΑ Κέρκυρας.

Παλαιά πόλη της Κέρκυρας
Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

unesco

Χάρτης
Τοποθεσία


View The Antivouniotissa Museum in a larger map

Ημερολόγιο
Όλες οι εκδηλώσεις του Ναού - Μουσείου

banner_kerkyra